Vorige pagina

Ziet kansen

Denken in problemen of denken in kansen. Waar het zwaartepunt ligt, is een belangrijk verschil. De grootste kracht ligt in het denken in kansen, dat iets anders is dan denken in oplossingen. Heel vaak wordt bij een probleem direct een oplossing gevonden. Zo snel, dat het gevaar ontstaat dat het de creativiteit in ons denken belemmert en de opdrachtgever zichzelf te kort doet. 
Het geeft zo’n energie wanneer er kansen ontstaan. Daarvoor moet je ze zien of horen. Heel regelmatig wordt gezegd: “dat kan bij ons toch niet, want ....“ of “dat hebben we al geprobeerd, maar....”. Niet in de laatste plaats omdat de middelen toereikend zijn. Dat blokkeert. 

Vandaar dat het nodig is om daaruit te breken. Door een werkwijze die gericht is op belangen, op wat men wil, op luisteren en op tijd kansen terugleggen. Zelfs als iets onmogelijk lijkt, blijkt het toch mogelijk. Hoe mooi is het, wanneer de opdrachtgever deze ontdekkingstocht binnen een opdracht zoekt en hiervoor ruimte biedt. Zo ontstaat het beste resultaat bij ontwikkelingen in of tussen organisaties. Door een fundamenteel andere manier van denken tot stand te brengen, ontstaat bijna als vanzelf de behoefte om dingen anders te doen. 

 

 

Een voorbeeld: 
Tijdens één van de opdrachten kwam de vraag om iets te doen met duurzaamheid. Had de opdrachtgever een vastomlijnde vraag neergelegd, bijvoorbeeld het energieverbruik met 10% reduceren, dan was dat eruit gekomen. Echter door een algemene wens te formuleren, een belang, ontstond er ruimte voor ideeën en ideeën voor ruimte. Er werden unieke kansen gecreëerd in en door een team. Zo ontstond het meest duurzame utiliteitsgebouw door principes van passief bouwen toe te passen. Een prijswinnende ontwikkeling die nog niet eerder op die schaal in utiliteitsbouw in Nederland had plaatsgevonden. (Bronckhorst) 

Een andere opdrachtgever had dat gezien en dacht: ja maar dat lukt ons niet om dat te evenaren. Door een goed proces in te gaan waarbij kansen gezien werden ontstond een modulair gebouw met een prachtige insteek vanuit circulair bouwen. Prijswinnend.(Brummen)